Ga naar de inhoud

Pleun Eikelboom: penningmeester en fondsenwerver

16 juni 2023

Pleun Eikelboom werkte tientallen jaren als bestuurder en beleidsmaker in de zorg. Eind In 2020 ging hij met pensioen. En nu is hij penningmeester en voorzitter van de commissie Fondsenwerving van Stichting Hospice Krimpenerwaard.

“Twee jaar geleden hoorde ik van mijn – inmiddels- medebestuursleden Leo van Veen en Jan Dekker dat er plannen waren om ook in de Krimpenerwaard een hospice op te zetten,” vertelt de Lekkerkerker. “Dat had meteen mijn grote interesse. Vanaf het moment dat ik halverwege de jaren 90 in de ouderenzorg begon kreeg ik logischerwijs te maken met het onderwerp palliatieve zorg. Dat triggerde me, en dat had zeker ook te maken met mijn persoonlijke visie op euthanasie. Ik vond sowieso dat palliatieve zorg meer aandacht moest krijgen. In die tijd waren er in Nederland slechts een paar hospices en werden in sommige verpleeghuizen hospice-achtige faciliteiten gecreëerd. Dat laatste initiatief zag je echter van lieverlee weer verdwijnen. We gingen ons realiseren dat verpleeghuiszorg steeds meer feitelijk palliatieve zorg, op het laatst ook nog aangevuld met de terminale aspecten.”

In zijn hoedanigheid van voorzitter van de Nederlandse Patiënten Vereniging afdeling Krimpenerwaard-West – een functie die hij vanaf 1988 een jaar of twintig vervulde- werd een thuiszorgproject inclusief palliatieve en terminale zorg ontwikkeld en uitgerold. “Dat bleek te zwaar voor onze vrijwilligers,” blikt Pleun Eikelboom terug. “Reden om er mee te stoppen. Het deed echter mijn belangstelling voor hóe je de laatste levensfase van mensen zorgzaam en voor hen en hun naasten zo comfortabel mogelijk kunt begeleiden qua aandacht en zorg, zeker níet luwen. Je begrijpt al dat ik zeer enthousiast raakte toen ik begin 2021 in Het Kontakt las over plannen met betrekking tot een hospice in de Krimpenerwaard. Het leek me ontzettend mooi om daar een bijdrage aan te mogen leveren. En dat doe ik nu; als penningmeester en als mede-fondsenwerver. Wat dat laatste betreft: we zullen het qua financiering voor een groot deel van donaties en fondsen moeten hebben, willen we het Hospice Krimpenerwaard daadwerkelijk realiseren en daarna exploiteren. De overheid is welwillend waar het de plannen betreft, maar niet scheutig als het om de financiering gaat. Die geldstromen komen pas op gang wanneer het hospice in bedrijf is. Het is daarom van groot belang dat particulieren, fondsen én het bedrijfsleven het hospice steunen. Er is geld nodig voor de bouw en inrichting en -na de verwezenlijking van het gebouw – de exploitatie. We hopen met elkaar bijvoorbeeld een club te creëren van ‘vrienden  van Hospice Krimpenerwaard’, mensen en organisaties die het net als wij belangrijk vinden dat deze faciliteit er komt. Ik heb er vertrouwen in dat we het met z’n allen voor elkaar krijgen. Het hospice gaat er komen, is mijn overtuiging.”