Ga naar de inhoud

Bouw hospice Krimpenerwaard stuk dichterbij (video)

17 oktober 2023

https://www.rtvkrimpenerwaard.nl/site/bouw-hospice-krimpenerwaard-stuk-dichterbij-video/

KRIMPENERWAARD- Drie jaar geleden zijn de eerste plannen voor een hospice in de Krimpenerwaard ontstaan. Inmiddels zijn de plannen een stuk concreter. Inmiddels is er een locatie gevonden, namelijk in Bergambacht achter een monumentale boerderij. “Een hospice is een noodzakelijke voorziening die nodig is”, zegt Jan Dekker, voorzitter van Stichting Hospice Krimpenerwaard.

De Stichting Hospice Krimpenerwaard is in januari 2021 opgericht. “Met de oprichting van de stichting is er ook een missie gekomen. Die missie is het op- en inrichten van een hospicevoorziening in de Krimpenerwaard”, vervolgt Dekker. “Dit doen we met een grote groep gemotiveerde mensen.”

Een hospice is bedoeld om mensen een huiselijke plek te bieden om de laatste periode van leven door te brengen, waarbij het niet mogelijk is om dit thuis te doen. “We willen iemand zo goed mogelijk, in een aangename omgeving, de laatste levensfase door laten brengen met naasten.”

Locatie 
De plannen voor het hospice zijn inmiddels behoorlijk concreet. “We hebben een stuk grond gekregen waar we kunnen gaan bouwen. Het is in Bergambacht achter een monumentale boerderij.” Ook heeft de stichting inmiddels een stukje van de financiële middelen die nodig zijn. “Maar daar moet nog wel heel veel meer bij.” Als alles meezit is het hospice medio 2024 klaar.

Het hospice in de Krimpenerwaard wordt beschikbaar voor iedereen. Je hoeft niet uit de Krimpenerwaard te komen. “Maar we verwachten wel meer mensen uit de Krimpenerwaard. Het kan ook zo zijn dat er mensen zijn waarvan de kinderen in de Krimpenerwaard wonen en zelf ergens anders. Die mensen kunnen dan in het hospice hier komen om dichterbij de kinderen te zijn.”

Verzorging en voorzieningen
“Het hospice zoals wij het gaan bouwen is geschikt voor vier personen, wellicht vijf. Met goede voorzieningen, een badkamer goed meubilair en een voorziening dat naasten ook de nacht daar kunnen doorbrengen.” Naast het op- en inrichten van een hospice, moet ook de verzorging van de mensen worden gerealiseerd.

“Er zijn twee punten van verzorging. Dat is enerzijds de persoonlijke verzorging dus eten, drinken en wat daarbij hoort en je hebt ook de medische verzorging. Als hospice zorg je met je vrijwilligers voor die persoonlijke verzorging. De medische verzorging moet je organiseren. Dat doe je met thuiszorg en met de lokale huisarts om dat zo in te regelen. Het meest ideale is dat de eigen huisarts mee kan en ook die laatste periode erbij is. Maar dat is niet altijd mogelijk”, aldus Dekker.

Jan Dekker was te gast bij het tv-programma van RTV Krimpenerwaard. Bekijk het hele interview terug via de link bovenin het artikel.

 

Bron: RTV Krimpenerwaard.